Kerkdienst, 4 mei 2014, 10:00 uur

De kinderen luisteren in deze periode tussen Pasen en Pinksteren naar de verhalen uit het boek Esther. Omdat er teveel ochtenddiensten uitvallen (vrije zondag, avonddienst, kinderdienst) heb ik er voor gekozen niet uit het boek Esther te lezen in de kerkdienst. Wel is het goed om het Oude Testament niet te vergeten. Vandaar de keuze voor de profeet Jona. A.s. zondag lezen we uit hoofdstuk 1.
Een heel bekend verhaal. Een mooi verhaal ook! In alle kinderbijbels is dit verhaal wel opgenomen. Een spannend verhaal! Voor Israël ook een heel kritisch verhaal. Die kant zit ook heel duidelijk in het boek Jona en daarom zullen we dat ook in de dienst belichten.
A.s. zondag is voor ons land ook een bijzondere dag: op 4 mei gedenken we allen die hun leven over hadden voor de bevrijding van ons land. Door de keuze van de lezingen uit Esther en Jona kunnen we ons nationale gedenken direct ook plaatsen in een groter geheel. Gedenken is ontzettend belangrijk om recht te blijven doen aan al die mensen die hun leven over hadden voor onze vrijheid. In Israël is gedenken altijd het fundament geweest van geloven en samenleven. Waarbij het niet slechts gaat om terugkijken, maar ook om vooruitkijken!