Kerkdienst, 25 mei 2014, 10:00 uur

A.s. zondag is er een kinderdienst met het thema ‘Bouwen’. Een tijdje geleden ging ik zelf naar de kerk waar iets voor de kinderen verteld werd. De predikant zei daarna: ‘Nu hebben we het belangrijkste van de dienst gehad!’ Hij zag wellicht dat sommige mensen daarvan opkeken. ‘Ja’, zei hij, ‘voor sommige mensen begint de dienst pas bij de preek, die voor volwassenen is. Maar het verhaal voor de kinderen bevat eigenlijk alles al van het evangelie!’  Soms zijn we net als de discipelen, die de ouders met hun kinderen weghielden bij Jezus, omdat ze dachten dat het Jezus alleen maar zou afleiden van zijn werk. Terwijl Jezus vond dat zijn discipelen er niets van begrepen hadden. Want het gaat God juist om de kinderen! In die Geest mogen wij a.s. zondag ook een kinderdienst houden. Waarbij ik hoop dat in de uitleg, die natuurlijk op het niveau van de kinderen gehouden wordt, alles bevat wat ook volwassenen nodig hebben om te horen. Waarin alles van het evangelie vervat is. Dat is altijd een bijzondere uitdaging.

Zoals gezegd is het thema ‘Bouwen’. Samen met Jantine Bouw en  Bertina Dupree hebben we de dienst voorbereid. We lezen uit Matteüs 7:24-27 waar het gaat over het huis wat stevig op de rots gebouwd is en het huis wat op zand gebouwd is wat snel instort wanneer het van buiten bedreigd wordt.

Het gedeelte staat in de Bergrede, waar Jezus richtlijnen geeft aan zijn volgelingen. Jezus reikt een spiegel aan met dit verhaal.

Hopelijk lukt het ons a.s. zondag in die spiegel te kijken!