Pinksteren, 8 juni 2014, 10:00 uur

A.s. zondag vieren we Pinksteren! Zonder de uitstorting van de heilige Geest zouden wij niets van Jezus weten.

Wellicht dat de eerste christenen nog wat doorverteld zouden hebben over de bijzondere daden van Jezus, maar daar zou het waarschijnlijk wel bij gebleven zijn. Door de uitstorting van de Geest kon de kracht van Jezus opstanding in de harten van mensen hun werk blijven doen.

En die werking bleef niet beperkt tot die tijd of tot het land Israël. Dat hebben we in de afgelopen twintig eeuwen mogen zien. Ook al leven we in een tijd dat de Geest minder lijkt door te dringen in Europa. Of moeten we het wellicht anders zeggen: lijken mensen zich minder open te durven/willen stellen voor de Geest.

De heilige Geest wekt ook altijd het verlangen naar eenheid. Naar verbinding met God en met elkaar. Daarom lezen we uit Johannes 17, het zogenaamde hogepriesterlijk gebed van Jezus.