Viering Heilig Avondmaal, 15 juni 2014, 10:00uur & 18:45uur

De kindernevendienst gaat volgens haar rooster lezen uit de brief van Paulus aan de Romeinen.

Daarin volgen wij de kinderen en lezen tijdens de avondmaalsdiensten uit Romeinen 1:8-17.

In de ochtenddienst is het een overweging waarbij we m.n. stilstaan bij vers 16: ‘Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven’.

We slaan dan de belangrijke woorden ‘voor Joden in de eerste plaats, maar ook voor andere volken’ over. Belangrijk omdat een groot deel van de thematiek van deze brief gaat over de verhouding tussen heidenen en Joden. Welke rol heeft de wet nog in het christelijk geloof?

Kunnen de regels van de Thora in de prullenbak omdat Jezus voldaan heeft aan de eisen van de wet? Maar zeker in een avondmaalsdienst kunnen we niet alles aan de orde stellen. Er komen de komende periode nog wel meer diensten waarin we uit deze brief zullen lezen.

’s Avonds lezen we hetzelfde Bijbelgedeelte en leggen het accent dan bij vers 17: ‘In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie gelooft als rechtvaardige aanneemt’.  Woorden die in de loop van de geschiedenis een grote rol hebben gespeeld, m.n. door de ontdekking van Luther dat hij niet door goede werken gered kon worden.