Viering Heilig Avondmaal, 31 augustus 2014, 10:00uur & 18:45uur

Zondag 31 augustus vieren we avondmaal. In Johannes 6 spreekt Jezus over zichzelf als ‘het brood des levens’.
Jezus is heel pittig in zijn uitspraken naar alle mensen die hem volgen. Hij vindt dat ze hem alleen volgen om er zelf beter van te worden: het bevredigen van hun honger én het bevredigen van hun nieuwsgierigheid in de wens nog meer tekenen te zien. Dan zegt hij: ‘U moet geen moeite doen voor voedsel dat vergaat, maar voor voedsel dat eeuwig leven geeft’.
In de morgendienst luisteren we eerst naar woorden uit Johannes 6 (25-29 en 47-54) waarin Jezus oproept om het brood dat God geeft te eten. Eigenlijk stelt Jezus in het evangelie volgens Johannes heel zwart-wit de vraag: volg je mij om er zelf beter van te worden? Of volg je mij niet uit eigenbelang maar om mij te eren?
In de avonddienst vervolgen we eerst de viering van het avondmaal en luisteren dan verder naar Johannes 6 (60-71), waar het  gaat over mensen die Jezus loslaten én die voor hun gevoel losgelaten worden door Jezus en staan stil bij de betekenis van ‘eeuwig leven’. Het verband tussen ‘eeuwig leven’ en ‘loslaten’ probeer ik in de preek uit te werken.