Viering Heilig Avondmaal. 28 oktober 2012, 10:00 uur & 18:45 uur

Zondag 28 oktober vieren we weer Avondmaal.
Tijdens deze diensten lezen we verder uit Genesis. We lezen wel een heel bijzonder gedeelte, hoofdstuk 22,  waarin Abraham gevraagd wordt zijn zoon te offeren. Een heel bijzonder en ingrijpend verhaal. Er is ontzettend veel over geschreven en het is een verhaal wat mensen bezig blijft houden. Isaak werd net op tijd, voordat Abraham zijn eigen zoon wilde doden, gered door het ingrijpen van God. Israël heeft zichzelf vaak herkend in Isaak, als slachtoffer van het geweld wat hen door de eeuwen heen is aangedaan. Velen van hen ontsprongen de dans echter niet. In de christelijke traditie heeft men het verhaal heel snel toegepast op het offer van Jezus. Dat zal in de ochtenddienst wel genoemd worden, maar toch willen we het wat langer uithouden in de spanning die er in het verhaal zit. 's Morgens willen we in de overweging voorafgaand aan de viering luisteren naar wat een aantal stemmen in de geschiedenis over dit verhaal gezegd hebben. 's Avonds willen we iets meer naar de tekst in de bijbel zelf kijken, nadat we het avondmaal gevierd hebben is dan de vraag: 'Komt alles goed?'.