Tweede adventszondag. 9 december 2012, 10:00uur.

Alweer de tweede zondag van advent en dus wordt het tweede kaarsje ook door een van de kinderen van de kindernevendienst ontstoken.
We lezen ook samen met de nevendienst het tweede hoofdstuk van het boek Ruth. Een verhaal zoals er elk jaar, elke generatie en in elke cultuur een verhaal verteld kan worden: Vrouwen die het niet breed hebben, die het hoofd boven water moeten zien te houden. Ruth die gebruik maakt van de mogelijkheden om toch nog aan eten te kunnen komen. En dan lijkt het geluk haar toe te lachen, omdat de eigenaar van het land waar ze aren opraapt haar goed gezind is. Zelfs zo gunstig gezind dat haar schoonmoeder Noomi verder durft te denken. Denkt ze al aan een huwelijk van Ruth en de grootgrondbezitter? Het lijkt erop. Uiteindelijk weten we dat het zo ook zal gebeuren. Hoe durft Noomi in dit stadium er al over te fantaseren? Als je verder kijkt naar het verhaal is het een verhaal wat wij allemaal kunnen vertellen, en toch..... zitten er ook nog diepere lagen in. Allereerst maakt de andere cultuur waarin zij leefden dat er andere gebruiken voorkomen, zoals de plicht om 'Losser' te zijn voor familie- of clanleden die materiële en persoonlijke verliezen geleden hebben. En het woord 'Losser' zit dicht aan tegen het woord 'Verlosser'. En opeens zitten we dan bij kerst en bij de verbinding naar ons leven!

" style="text-align: center; font-family: 'Lucida Handwriting'">Ik wil me ook aanmelden!