kerkdienst, 10 februari 2013, 10:00uur.

Wij vervolgen de lezing uit 1 Petrus en lezen uit hoofdstuk 3 de verzen 8-17.
De mensen aan wie Petrus schrijft vormen een minderheid in de samenleving. Kleine groepjes gelovigen die als eerste in hun omgeving tot geloof zijn gekomen in Jezus. Daardoor ontmoeten ze ook de nodige tegenwerking. Petrus zegt dan niet dat ze zich maar terug moeten trekken in een veilige plaats, waar zij geen last hebben van de agressie van anderen. Integendeel, hij daagt ze uit om anderen te zegenen, omdat dát nu juist hun roeping is. Hij vraagt aan hen zich niet te laten leiden door angst en zich terug te trekken, maar juist zich open te stellen voor de mensen om zich heen.
Als er gevaar dreigt is bij ons meestal de neiging om ons terug te trekken. Petrus stelt een andere manier voor. Onbezonnen? Onverstandig? En hoe doe je dat dan, als de angst je tóch verlamd en op slot zet? Vragen genoeg bij zo'n gedeelte, zeker als we de woorden ook beluisteren voor onze huidige situatie!