Viering Heilig Avondmaal. 25 augustus 2013.

Zondag 25 augustus vieren we het heilig avondmaal, én we lezen verder uit het boek Prediker. Prediker is een kritische stem in de bijbel. Hij neemt geen genoegen met de antwoorden uit de traditie en gaat zelf op onderzoek uit.
Avondmaal wordt ons door de traditie aangereikt, het is een gebod van Jezus zelf. Wij gehoorzamen als kerk aan deze oproep al eeuwen lang.
Aan de ene kant voegen ook wij ons in een eeuwenlange traditie, aan de andere kant is er ook in de bijbel ruimte om zélf antwoorden te vinden en vragen te stellen. Hoe verhouden die beide kanten zich tot elkaar?
Over die vraag zal het 's morgens gaan. In de avonddienst kijken we dan verder naar Prediker 2, waarin Prediker uiteindelijk de conclusie trekt dat het het beste voor een mens is dat hij zich aan eten en drinken te goed doet en volop geniet van alles wat hij moeizaam heeft verworven.