Kerkdienst. 1 september 2013, 10:00 uur

Prediker is een bijzonder boek. Aan de ene kant lijkt hij somber door telkens aan te geven dat het leven eigenlijk geen zin heeft.
Aan de andere kant adviseert hij om wel van het leven te genieten.
'Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God' (Prediker 3:13). In Prediker 3 gaat het over de tijd. Er is overal een tijd voor, om te baren, te sterven, te planten, te rooien.
En zo vervolgt hij zijn gedicht. Een mooi gedicht, maar wat wil hij er ons eigenlijk mee duidelijk maken?
Het is van alle tijden dat mensen denken het leven in hun greep te hebben, ja, zelfs hun geloof in hun eigen hand te hebben. En Prediker wil in alle eerlijkheid duidelijkheid maken dat dat een foute opvatting is. Een les om te blijven leren, ook voor christenen die leven in 2013.