Viering Heilig Avondmaal 27 oktober 2013

Zondag 27 oktober vieren we het heilige avondmaal. Vanwege de viering van het avondmaal onderbreken we de lezing uit het boek Prediker. Soms zijn teksten goed te combineren met de viering van een sacrament. Soms moet je ook gewoon eerlijk toe geven dat er nauwelijks een zinvolle verbinding te leggen valt. In dit geval is dat volgens mij zo, en daarom vervolgen we de serie over het boek Prediker  in de dienst van 17 november en ronden we de serie af op 24 november. In deze dienst zullen we onze gemeenteleden gedenken die in het afgelopen jaar zijn overleden.
Vanaf Advent volgen we dan samen het project van de kindernevendienst (boek Micha).
Voor a.s. zondag heb ik een gelijkenis gekozen die wel goed past bij de viering van het avondmaal: een koning geeft een bruiloftsfeest voor zijn zoon (zijn schoondochter waarschijnlijk ook.....), maar de genodigden komen niet. Na een brute afstraffing nodigt hij dan iedereen (!) uit die zijn knechten maar tegenkomen. Het feest kan beginnen. Alleen wordt er nog één persoon hardhandig verwijderd die geen bruiloftskleed heeft aangetrokken.
In de ochtenddienst staan we kort stil bij de twee gezichten die in dit verhaal zitten: de onvoorwaardelijke uitnodiging voor iedereen! Maar ook de straffende hand van deze koning. 's  Avonds spits ik de preek toe op de persoon die geen bruiloftskleed draagt en verwijderd wordt.
(Matteüs 22:1-14).